Novi Sad
26.09.2015.
13:36
Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) kritikovala je danas nadležne državne organe zbog činjenice da učenici koji su pripadnici manjinskih nacionalnih zajednica ponovo Evropski dan jezika dočekuju bez kompletnih udžbenika i ocenila da bi nadležnosti u toj oblasti trebalo da se prenesu na Vojvodinu.
  • 01.10.2015 12:53
    @Pera: recimo u Beogradu, Smederevu, Požarevcu,
    sve gradovi gde je procenat izjašnjavanja mađarskog stanovništva 0,1% ili veći. Pretpostavlja se da je realni procenat i veći.

  • pera

    29.09.2015 08:24
    opet za majstora!!!
    Lepo sam rekao gde u užoj Srbiji, gradu, selu živi madjarska manjina? Izvrćete reči gospodo zaštitnici manjina. Lako je Madjarskoj državi da uloži u srpsku manjinu kad ih je po broju stanovnika ispod 0,1%. Što se tiče zatvaranja škola na madjarskom kod nas, razlog tražite u padu nataliteta i migraciji. Lako je paušalno stalno voditi raspravu o ugroženosti. Ligaši stvarno ste više dosadni.
  • 28.09.2015 14:19
    @Bane

    Dali je logičan srbijanski nacionalizam na etnički čistim mestima u Srbiji? Izgleda takav nacionalizam logičan samo u Srbiji, nigde u svetu.
    Da te odvedem malo recimo u Nemačku u Turski kvart, ili recimo u Americi u Kineski četvrt, ili na druga mesta, pa da vidiš koliko si u zabludi?
  • 28.09.2015 14:06
    @pera - potpisi se majstore
    Mnogo je žalosno što jedan srbijanac u Srbiji postavlja pitanje tipa "u kojim to gradovima u Srbiji ima Mađara?". To sve govori o vama i sve objašanjava. Ja treba da te informišem sa kojom nacionalnom manjinom živiš i deliš prostor u Srbiji. E to je sramota. I ondak još ti imaš nešto da kažeš nešto na ovoj temi protiv nacionalnih manjina. Bitno da znaš da u Mađarskoj u Sentandreji ima škola za srpsku manjinu. A ne znaš da u Budimpešti imaš Srpsko zabavište, osnovnu školu, gimnaziju i đački dom "Nikola Tesla" koji pre par godina iz budžeta države čak renoviran. Imaš u Batanji srpsku osnovnu školu. Imaš srpsku školu i u Lovri i Desci itd da ne nabrajam. U Mađarskoj imate škole i zabavište za broj srba, za koji broj mađara ukidate Mađarske škole u Srbiji. Muka vas je od nacionalnih manjina u Srbiji, e tu je problem, a ne u nacionalnim manjinama.
  • bane

    28.09.2015 12:20
    nema problema
    ne vidim u čemu je problem. logično je da znaš jezik zemlje u kojoj živiš. isto tako je logično da znaš i svoj maternji jezik. koliko znam svim nacionalnim manjinama u srbiji je omogućeno da se školuju na maternjem jeziku. ako ništa onda bar da uče u skoli maternji jezik. problem je u tome što posle školovanja imaš čoveka koji ne zna jezik zemlje u kojoj živi. i buni se što ne može da nadje posao... pa jbg. ne znam šta uraditi da bi svi bili zadovoljni. neki dan u adi u prodavnici prodavačica mi se obraća na madjarakom, ja joj pošto ne znam mađarski odgovaram na srpskom a ona nastavlja na mađarskom. i šta ću, traži drugu prodavnicu. malo nije korektno...
  • gl

    28.09.2015 01:20
    Nema nista protiv, ali neka isto tako te manjine prvo nauce srpski!
  • armagedon

    27.09.2015 20:35
    ligaši vole pare više od svega tako da njihovo dušebrižništvo pada u vodu,tvrde pazar narodski rečeno,vojnik o skraćenju političar o poštenju.
  • pera

    27.09.2015 18:50
    potpisi se majstore
    Voleo bih da znam u kojim gradovima u uzoj Srbiji ima Madjara? Sto se tice jedne skole na srpskom jeziku u Sentandreji , stvarno je dostignuce veliko. Koliko je prinudno asimilovano Srba u Madjarskoj? Daj vise ne otvarajte tu pricu koja nema osnova. Molio bih ligase i njihove botove da ne nerviraju vise nacionalna osecanja Srba srbijanaca!! Vi ko da ste u virtualnom svetu pa ne vidite u okruzenju koji su trendovi u susednim drzavama. Sjajna su prava manjina. Sramota je ne znati jezik vecinskog naroda pa bilo gde na planeti. Muka je svima nama zbog ekonomske krize i problema uredjenosti drzave,ali to nije razlog stalnog potenciranja problema manjina. Kampanja krenula, sve je jasno. Stalno tenzije od strane salonskih komunista iz lsv.
  • Сремац

    27.09.2015 13:57
    ДУШЕБРИЖНИЦИ
    ЛСВ и господин Мартон се расплакали због уџбеника припадника националних заједница а нису се питали зашто су поједини уџбеници за српске ђаке стигли тек 23 септембра ? Ко брине о српским ђацима,мањински национални савети?
  • 27.09.2015 12:52
    @pera - skini se...
    Pa idi i vidi kako je u Mađarskoj. U Budimpešti recimo ima škola na spskom jeziku. Dali u Beogradu ima škola na mađarskom jeziku? Ne bi rekao. Imaš dosta gradova u Srbiji gde ima preko hiljadu mađara, a škola na njihovom maternjem jeziku za ovih 15 godina su ukinuta. I još pominješ Albaniju Slovačku i ostale. Dosadni ste vi srbijanci koji želite zataškati problem nacionalnih manjina.
  • pera

    27.09.2015 11:07
    skini se...
    Skini se Srbijancima s one stvari, imas isti govor kao dragi nam susedi preko dunava i save. Kakve veze imaju Srbijanci sa ovom polemikom koju forsira tvoja ljigaska interesna grupa. Voleo bih da odete u druge drzave kao sto su Madjarska,Hrvatska, Bugarska,Slovacka, Albanija, da zagovarate i borite za prava manjina. Sta li bi se desilo da te drzave imaju svoju Lsv? Dosadni ste vise da generisete problem gde ga nema i to samo od izbora do izbora!!
  • 27.09.2015 09:13
    @Bojan: Lažeš.
    U Kanadi je mnogo mnogo veće pravo nacionalnih manjina nego što imaju bilo gde u svetu a ovo što ti napišeš predstavlja veći zločin u Kanadi nego neki drugi zločini i zato bi išao u zatvor.
    Koristiš ljudsku nesreću da ne mogu da putuju u inostranstvo da bi videli kako se tamo odnose prema nacionalnim manjinama.
    Zbog ovog što ti radiš nacionalne manjine se udaljuju od države u kojoj žive a ne zbog omogućivanja da se obrazuju na svojim maternjim jezicima.
    PS: uvideh da ni ti ne poznaješ dovoljno jezik države u kojoj živiš, dakle da nisi dovoljno pismen na jeziku države u kojoj živiš. Žali Bože da nam takvi ljudi sole pamet kako treba da se uređuje država u kojoj živimo.
  • hm

    27.09.2015 08:00
    Nekako zivot ponistava ovaj naslov. Cinjenica da na hiljade drzavljana Srbije, rodjenih i iskolovanih u ovoj zemlji savrseno poznaje svoj maternji jezik, a na srpskom ne zna ni dobar dan da kaze, govori nam da je situacija i obrnuta i da bi, naprotiv, mozda moralo malo da se pomogne nacionalnim manjinama da savladaju bar osnove jezika drzave u kojoj zive.
  • 27.09.2015 07:27
    @Bojan - Ljigavljenje...
    I to mi reće neko ko nikada nije protutio nos van Srbije. Idi malo recimo u Nemačku, pa ćeš videti da srbijanac ima daleko veće pravo nego srbijanac u sopstvenoj državi Srbiji. Pa tek ondak pričaj koliko manjine u Srbiji imaju prava. A te osude kako nacionalne manjine ne znaju jezik države u kojoj žive, dolaze od srbijanskih nacionalista koje ne trpe druge nacije u Srbiji i samo štete situaciji nego što pomažu, i upravo oni vrše izolaciju i diskriminaciju ove manjine. Srbijanski nacionalisti bi da ukinu sve na maternjem jeziku nacionalnih manjina pod izgovorom da trebaju znati jezik države u kojoj žive. Zato LSV je potpuno u pravu.
  • V

    27.09.2015 07:02
    -
    u Vojvodini nije ugrožena ćirilica nego latinica, kao i jezici manjina koji su zaista svedeni samo na formu. Ćirilica svakodnevno zamenjuje latinicu čak i tamo gde je logično i praktično da ostane latinica. Vreme je da neko odbrani jedno od dva srpska pisma, a to bi pre svega vojvođanska vlast morala raditi
  • N.SAD

    27.09.2015 04:28
    Nikad nećete čuti od LSV o ugroženosti ćirilice u Vojvodini a i celoj Srbiji jer to je njihov glavni ,,državni projekat''. Ono što je bravar započeo to LSV pokušava da završi i to rade veoma uspešno.
  • pera

    26.09.2015 19:59
    plavic tj.gl...
    Daj ne sviraj , zena ima pravo na misljenje i opredeljenje. A poturica ko je viditi se iz naslova. Pokrij se usima i ti i tvoj ljigaski interesni pokret.
  • Bojan

    26.09.2015 19:08
    Ljigavljenje...
    Kompletna premisa je imbecilna, jer ne postoji nijedna država koja omogućava ovakav stepen prava manjinama, kako je to već godinama slučaj u Srbiji.

    I neka, ne smeta mi to.
    Apsolutno sam za to da se omogući manjinama da neguju svoj jezik i kulturu.

    Međutim, neka se sa druge strane zapitaju pre svega pripadnici manjina da li im ovakav sistem ide u korist. Umesto da svoj jezik i kulturu izučavaju kroz izborne predmete, insistira se na celokupnom obrazovanju na manjinskom jeziku. Rezultat ovakvog pristupa su građani koji ne znaju jezik države u kojoj žive i samim tim postaju na određen način disfunkcionalni. Ovime se praktično vrši auto-izolacija i auto-diskriminacija.

    Malo je bizarno da ja na osnovu desetak poseta Mađarskoj i druženju sa par Mađarskih prijatelja znam više Mađarskog jezika nego što pojedini punoletni građani manjinske pripadnosti rođeni u Srbiji znaju Srpskog.

    Npr. Britanski ambasador komunicira na prilično tečnom Srpskom, a odete u Kanjiži u prodavnicu i kao da ste deo onog skeča Nadrealista..."Molim vas jedan čaj. Errrr...jaja?"
  • 26.09.2015 18:13
    "Ko je živeo pre 90-tih kada Vojvodina imala autonomiju, zna da ovakvih problema nije bilo."

    Ko je živeo tada zna za situacije kada je u konkursima za spremačicu stajalo da mora da poznaje taj i taj jezik nacionalne manjine. Drugim rečima, "autonomija" je služila samo za mahinacije i ni za šta drugo.
  • 26.09.2015 16:12
    Ovo je živa istina.
    Ko je živeo pre 90-tih kada Vojvodina imala autonomiju, zna da ovakvih problema nije bilo. Od 90-tih pa do dana današnjeg sve se radi na ukidanje nacionalnih manjina u Vojvodini.
  • Plavić

    26.09.2015 15:40
    "Nepozvani neka šute ..."
    Neki Ukrajinci (pa i Ukrajinke!) postali su, u novije vreme, istaknuti, vispreni i nadahnuti stručnjaci planetarnih proporcija u rešavanju nacionalnog i uz to naravno i jezičkog pitanja!
    Naša sugradjanka bi trebalo da se upozna sa ponekom misli velikog Vladike o poturicama (postoji prepev!) ...
    Biti lojalan i integrisan - ne znači biti veći katolik od Pape rimskog!
  • pripadnica nacionalne manjine

    26.09.2015 14:17
    Ne slažem se sa ovim komunističkim pristupom problemu! Podvačim, ja sa Ukrajinka poreklom, ali živim u Srbiji, tim jezikom se služim i zavšila sam fakultet na srpskom jeziku. Da sam želela da učim maternji jezik, mogla sam to da učinim pri raznim organizacijama, mojoj crkvi,itd. Ne morate ići daleko da biste videli na kom jeziku deca uče, i das li na njihovim tablama stoje dvo-tro jezični natpisi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna